Ineke & Lemon

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Ineke van Rooijen, Ik ben gediplomeerd en ervaren coach  en kynologisch instructeur. Ik ben gehuwd en moeder van twee zoons van 13 en 17 jaar en een dochter van 11 jaar. Met veel plezier wonen wij in het mooie Amersfoort. In februari 2016 is Lemon als pup bij ons gekomen en hebben wij hem opgevoed en specifieke basistraining gegeven met de bedoeling om naar school te gaan om blindengeleidehond te worden. Helaas openbaarde zich tijdens de opleiding een allergie waardoor hij niet meer aan het werk kon als hulphond en hij daarom werd afgekeurd. Wij hebben hem toen geadopteerd en nu maakt hij deel uit van ons gezin. 

Lemon is een kruising labrador x golden retriever. Hij is een enorm lieve en stabiele hond, met voor kinderen een hoog knuffelgehalte. Soms een beetje ondeugend, maar daar hou ik juist zo van. Hij is heel betrouwbaar, gehoorzaam en ook nieuwsgierig. Hij is echt mijn maatje en wil heel graag voor en met mij werken. Iedere dag weer geniet ik enorm van hem!

Als kind zijn mijn man en ik opgegroeid met honden en wij hadden de wens ook een hond in ons gezin op te nemen. Wanneer het moment daar was, namelijk toen onze kinderen allemaal uit de luiers waren en inmiddels op de basisschool zaten, gooide onze middelste zoon roet in het eten. Hij was zo bang voor honden dat zelfs het idee alleen al aan een pluizige pup in huis hem deed huiveren. Om met deze angst aan de slag te gaan heeft hij begeleiding angst voor honden gevolgd en al na 7 sessies was zijn angst verdwenen. Het was ongelooflijk, want hij was zo enorm bang geweest, maar hij keek na een paar keer al iedere keer weer uit naar de volgende sessie! 

Ik kan dus gerust stellen dat ik ervaringsdeskundige ben in het werken met kinderen met angst voor honden. Alles heb ik zelf meegemaakt, van het door mijn zoon op schoot kruipen wanneer we op bezoek waren bij mensen met een hond tot het van de stoep af rennen om een hond te ontwijken. Ik ben zo ontzettend blij dat dit nu verleden tijd is en wij onze droom konden verwezenlijken; wij hebben twee fijne huishonden en wij zijn puppypleeggezin voor pups die geleidehond gaan worden. En Lemon, die helpt ons bij het opvoeden van deze pups, daarnaast helpt hij kinderen van hun angst voor honden af en is het voor hem een feestje om mee te gaan naar basisscholen! Ook zet ik hem in bij het socialiseren van pups in de privé-puppycoaching. Onze andere huishond is Juuntje, een kruising golden retriever x labrador. Juuntje houdt erg van bezig zijn met detectie (werken met haar neus) en treibbal.

Opleidingen

Mijn praktijk ben ik gestart in september 2019 nadat ik de opleidingen Dierbegeleider en DAI (Dog Assisted Interventions) heb afgerond. Ik heb in deze opleidingen geleerd hoe op een veilige en verantwoorde manier met inachtneming van individuele kwaliteiten de hond kan worden ingezet in dierondersteunde begeleidingen of therapieën (AAI-trajecten). Samen met Lemon ben ik een door Dokter Snuffel en door Pets4Care gecertificeerd team (door het Instituut voor Antrozoölogie erkende cursus binnen het door ISAAT/ESAAT geaccrediteerd curriculum). 

Daarnaast heb ik de opleiding Hondengedrag gevolgd om mij nog meer te verdiepen in hondengedrag en hondentaal en heb ik de opleiding tot kynologisch instructeur gevolgd, hetgeen inhoudt dat ik les mag geven op een hondenschool. In december 2020 heb ik opleiding tot instructeur/teamcoach bij Bultersmekke Assistancedogs afgerond en begeleid ik mensen met het opleiden van hun eigen officieel gecertificeerde assistentiehond (ADL-honden, psychosociale honden (buddyhonden) en epilepsiehonden). Verder volg ik de opleidingen tot kindercoach en angstcoach, omdat ik mij nog verder wil bekwamen in het coachen van kinderen in relatie tot angst. 

Het is zo mooi als je de lichaamstaal van honden en mensen leert lezen en hierop leert inspelen. Ik gebruik deze inzichten ook in mijn sessies. Ook heb ik samen met Lemon de workshops Teamwork 1 en 2; Samenwerken baas en hond bij de academie van Stichting Contacthond gevolgd om nog meer verdieping te geven aan het samen met Lemon functioneren als team. Dit heeft ons weer nieuwe inzichten opgeleverd die ik in de dagelijkse praktijk toepas en die onze band telkens weer verstevigd. 

Natuurlijk vind ik het belangrijk mezelf te blijven ontwikkelen en ik volg dan ook met regelmaat bijscholing, coaching sessies en workshops al dan niet samen met Lemon. Verder verdiep ik mij graag in vakliteratuur en natuurlijk blijft er voldoende tijd over om samen met Lemon en Juuntje lange wandelingen te maken in het bos, want ook dit hoort erbij en hier genieten we allemaal van! Daarnaast vinden wij het leuk om samen te hersenwerken, te speuren of treibball te doen.